Large Sample

Hayfield Community Centre is a valued and busy facility with over 400 users each week in a recognised deprived neighbourhood of Kirkcaldy. It has provided a meeting place for diverse community groups from toddlers and dance classes to pensioners and community events.

 

The local community group has taken on the lease of the building, and with grants from the Big Lottery Fund and Climate Challenge Fund, has started a £245,000 project to renovate the building to make it more usable, attractive and cheaper to run. Arc Architects were employed to work out a scheme with the users, running a series of consultation events with different groups and juggling different funds to get the most out of a tight budget.

 

The current works will deliver a new extension to radically improve storage and catering facilities, revamped kitchens, toilets, heating and lighting. Upgraded insulation and windows will lower energy bills, open the halls up to the south and to an expanded community garden, to be used for teaching cooking and growing skills, in a previously cut off area.