Arc Architects

This modern low energy house creates interlocking living spaces, framing the different character of the views from the site and intertwining shared spaces internally. The views vary from focused views looking to the garden, to panoramic vistas of the landscape and hills.

The shared family spaces are in the tower, with interlocking double height volumes linking them together visually, continuing the journey of changing views as you move through the inside of the house. Bedrooms are in a private wing, internally focussed with light from above and a view to the forest behind. They are accessed via a light and bright corridor opening onto the garden.

The house is super insulated, and designed to maximize passive solar gain and natural ventilation and to minimize heating bills. It has a ground source heat pump providing hot water and space heating, in a rural property otherwise limited to costly fossil fuels.