Arc Architects

This ecological family house in the Scottish borders was designed to make maximum use of local timber. A post and beam structure of green Douglas Fir supports walls and a roof clad in untreated larch boarding, half of which came from trees felled on site.

Inside the house has a light, modern feel with an open plan living space upstairs opening out to a pond and views of the surrounding hills. Downstairs, bedrooms look east to secluded woodland and the rising sun. Well insulated with recycled newspaper, all the space and water heating is powered by a wood-burning stove.

Carefully designed to have a ‘breathing’ construction without toxic preservatives or glues, the building has good indoor air quality and was constructed without compromising the site's organic certification.